уторак, 22. октобар 2013.

Словачке купус кифле

Час ме има, па ме нема, па ме опет нема... нисам имала снаге да пишем јер смо били у туфнама... прегрмели смо богиње хвала Богу, било је баш густо... Мама се трудила, свашта је спремала, али мој мали мишићко није могао ништа да једе, да неби шприца дехидрирао би, јер их је имао свуда па чак и у устима ... ухх...
А сад вам представљам Купус кифле, давно сам их правила по неком рецепту који је моја свекрва добила од колегинице, али тврди да нису исте као те што је јела на послу, и тако смо их бацили у заборав све док нисам код  Алики шмекнула овај рецепт и решила да пробам. Кад сам их извадила из рерне биле су меке ко душа, а ја сам луда за топлим пецивом,  други пут ћу да пробам са ситним сиром, или неким крем сиром па јављам утиске. До тада изволите ове :




Састојци:
Тесто:
750 гр брашна
40 гр свежег квасца
1 кашикица шећера
1/2 л млека
1 дцл уља
со
1 јаје за премазивање
сусам за посипање
Фил:
120 гр омекшалог маслаца
2 жуманца
250 гр тврдог сира
2 кашике павлаке
5 чена белог лука

Од 1/2 л млека одвојити 2 дцл и угрејати да буде млако, затим додати  шећер и квасац па оставити да надође. Кад је квасац надошао, додајте брашно, преостало млеко, уље, со, умесите тесто. Тесто је умешено кад се одваја од посуде у којој месите, затим прекријте провидном фолијом да се тесто несуши. Оставити на топлом месту најмање сат времена.
За фил изрендајте бели лук и сир на ситно ренде и измешајте са омекшалим маслацем, додајте жуманца и павлаку, све састојке промешајте.
Од теста развити велики правоугаоник дебљине 4 милиметра. Преко целе површине нанети фил и уролати са два краја према средини као што је на слици:



Затим пресећи у средини између два ролата, да се раздвоје и сваки пресецати тањирићем као што је приказано на сликама:


Кифле ставити у тепсију обложену пек папиром, премазати их умућеним јајетом и посути сусамом. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200 С око 20 минута или док не порумене.



Савет: користити тврђи сир да неби приликом печења цурио.








8 коментара:

  1. Mmmm, fantastično, pravim obavezno...i ja već dugo merkam te kupus kifle..Nagrabusili ste sa boginjama znači...da, i moje nisu mogle da jedu zbog ranica u ustima...sad podižite imunitet, jako im padne posle boginja...Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj pa javi utiske.
      Jesi ti devojcicama davala nesto poput vitamina posle boginja, ili samo prirodno podizanje imuniteta?
      Pozdrav :)

      Избриши
  2. Nadam se da se maleni švćko oporavio i da će sa zadovoljstvom ručkati ovakve kiflice:) Obožavam peciva i skoro da ne poznajem nekog ko ih ne voli:))) Ove mi se baš dopadaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da proslo je, sad se vracamo u normalu, posto je jako izbirljiv za jelo, juce jeo ove kiflice

      Избриши
  3. Moram ove kiflice da napravim mom muzicu:) izgledaju fenomenalno!

    ОдговориИзбриши