недеља, 3. новембар 2013.

Damen Kapritze


Ово је један стари колач из свекрвине збирке рецепата, колач потиче из Немачке, а тачну историју колача незнам, па ако неко зна волела би да подели овде.
Колач је киселкасто-слатког укуса и брзо се припрема.




Састојци:
кора:
6 јаја, 6 кашика шећера, 6 кашика брашна, 3 кашике млека, 3 кашике уља, 1/2 прашка за пециво
фил:
6 беланаца, 6 кашика шећера
100 гр крупније млевених ораха
џем од кајсија

Припрема:
Умутити жуманца са шећером, додати млеко, уље, брашно помешано са прашком за пециво и све умутити. Плех (величине 36x20) премазати путером и посути брашном па излити тесто и пећи на 200 С (нисам мерила време), да не порумени већ да буде блего печено, кад је готово извадити из рерне и кору премазати џемом од кајсија, затим посути млевеним орасима. Умутити чврст шне од беланаца и шећера па прлити преко колача затим вратити у рерну да се шне запече кратко. Кад је готово одгоре посути мелвеним орасима. Колач сећи хладан.

Напомена: уместо џема од кајсија може да се стави неко воће нпр. вишње, у том случају боље је не стављати орахе, сличан рецепт је објављен у  издању јун 2012 mezze часописа под називом Данске мушице.




3 коментара:

  1. Volim te starinske receptice, mislim da bi bilo lepo i sa malo naribane limunove korice.. vec sam zamislila kako ih grickam uz soljicu caja.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Cula sam za ovaj kolac, ali ga nisam isprobala:) Odlicno izgleda:)

    ОдговориИзбриши