недеља, 30. јун 2013.

Ароматични колач од рогача



Дуго сам се нећкала да ли да пишем блог или не, обавезе гуше ... немам ја времена за то, говорила би себи... дивила се другим фоод блоговима ... бокмаркисала брдо рецепата, а онда би се погубила, настао ми је хаос у рачунару, потрајало би време да нешто нађем ... и ... добила  сам дојаву о једном занимљивом блогу Хлебисо ... тада сам добила инспирацију и храброст да почнем ...

Мирјана је једна сјајна, креативна и духовита особа ... кроз постове које пише често ме насмеје, њен шаљив начин писања ми се много допада.  Блог Хлебисо пратим од почетка, сваки њен рецепт је занимљив на свој начин, много ствари сам научила, упознала неке нове зачине, ту су креативне и корисне идеје за рад са децом ... тако да вам великодушно препоручујем да посетите блог хлебисо и уверите се у моје препоруке 


Ово је  један од рецепата који сам испробала, много ми се допао,  ... колач је тако мирисан и сочан, издашан, и као што Мирјана рече , ако стоји који дан, уопште не губи сочност.
Ово је Мирјанин рецепт који сам прекуцала да би га имала у својој збирци, хвала Мирајана.


Састојци:
4 јаја
200 гр шећера
150 гр брашна (50 гр интегралног пшеничног + 100 гр оштрог пшеничног)
150 гр млевеног рогача
1 дл млека
2 дл уља (1.5 дл сунцокретовог + 0.5 дл маслиновог)
100 гр сувог грожђа
3 кашике рума
4 јабуке (око 600 гр )
1 кесица ванил шећера
1 прашак за пециво
1 кашичица цимета
нарибана корица једног органског лимуна (ако имате)
 Глазура:
150 гр црне чоколаде
100 гр маслаца
пар капи уља

Суво грожђе потопите у рум.
Одвојите жуманца од беланаца, па од беланаца умутите шам и оставите са стране. Жуманца, шећер, ванил шећер умутите миксером, па додајте уље, млеко, корицу лимуна, цимет и добро измиксајте, затим додајте брашно, прашак за пециво и рогач. Затим додајте нарендане јабуке, суво грожђе, оцеђено од рума, промешајте и на крају пажљиво умешајте шам од беланаца, све лепо сјединити. Плех намажите маслацем и поспите брашном, па улијте смесу и ставите у рерну претходно загрејану на 180 С да се пече око пола сата. Када се прохлади, премажите колач са глазуром од чоколаде коју правите тако што у шерпици са дебелим дном растопите чоколаду са маслацем и додате пар капи уља.
Када се колач охлади сеците на коцке. 






10 коментара:

  1. Nisi pogrijesila sa zapocinjanjem svog sopstvenog bloga - pisanje svakako ima svoje prednosti; razliciti ljudi to rade iz razlicitih razloga...
    Rogac je zdrav i ukusan i volim kolace od njega (mada mi ga je tesko ovdje pronaci)

    ОдговориИзбриши
  2. UH, baš si me dirnula. I onim paketom, i ovim tekstom... Ovaj kolač stvarno zaslužuje da se nađe u porodičnom kuvaru. Ja sve recepte koji mi se dopadnu i isprobam ih, volim da ispišem kao post na blogu, sa svojom slikom i linkom do izvora...tako mi je sigurnije..bilo mi je mnogo žao kada se dešavalo da neke članice Coolinarike napuste sajt i pobrišu svoje recepte, tako sam ostala bez popriličnog broja dobrih recepata...pa sad, što je sigurno, sigurno je...ništa ne prepuštam slučaju...Meni je blog sjajan hobi, a ambiciozno sam zamislila da ostane mojim ćerkama, kao trag o meni, o nama...Ljubim te, puno hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam samo bila iskrena :)
      Da, tek kad sam krenula da pišem blog skapirala sam koliko blog ima prednosti, lakše je pronaći recept kad hoćeš ponovo da ga praviš, a što kažeš ostavićemo našoj deci, a ne brdo knjiga i svesaka, ovako će biti u slici i reči :)
      kiss

      Избриши
  3. Divan kolacic, bas onako za grickanje uz popodnevnu soljicu caja.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Do sada nisam koristila rogac, ali cu obavezno probati njegov doprinos ovom socnom kolacicu:)) zvuci jako zanimljivo, ukusno i zdravo!

    ОдговориИзбриши
  5. Volim rogač :-) Lep post i dobar recept, fine slike. Nego se ja setim da pogledam novosti tek kad vidim kod sebe neki komentar, ne znam gde mi je glava ovih dana.

    ОдговориИзбриши