петак, 05. јул 2013.

Супа од јечма (посно)



Незнам више дали да пишем ово моје стање или не ... али некако се понавља, па је и мени мука од тога, пар мојих постова се своди на то да таман почнем да пишем,
објавим неки рецепт и заглавим са неким вирусом, ова година ми није кренула добро по питању здравља, (а ни неких других ствари, али биће боље, нада последња умире...), крене од детета, па муж и ја наставимо, изгледа нисмо отпорни на вирусе из вртића, нисмо боравили тамо као деца па ...
 : ))  ... и тако нам је одмор протекао уз чајеве, таблетице,... да ли нешто треба мењати у нашем животу? ... на ово питање ја имам одговор, али то у реалности није баш све једноставно... оно што сада могу је једна здрава супа ...
Рецепт за ову супу је преузет из књиге рецепата Герогија Назарова, по његовој препоруци то је супа за мршављење и против хроничног умора, треба је јести на празан стомак и не мешати са осталом храном најмање два сата. За мене је ова супица на овим врућинама комплетан оброк :)




Потребно је:
200 гр гершле (ољуштеног јечма)
1 веза младог црног лука (кад нема младог може и 1 главица црног лука)
1 већа шаргарепа
1 мањи целер (корен и лист)
1 корен першуна
1 веза першуновог листа
1 кашичица кима
1 кашичица морске соли
мало бибера, зачина, соли.

Добро опрати јечам и потопити га преко ноћи у 1/2 л воде. Кувати у тој истој води и на тихој ватри око 1 сат, док не омекша. Нарендати шаргарепу, целер, корен першуна, а лук и лист целера исецкати и то све додати јечму, додати и зачине (ким, бибер, со), све тако да кува 15 минута, на крају додати першунов лист.





3 коментара:

  1. Interesantno, nema ni malo ulja ili masnoce. Jecam me jako privlaci, ta variva, puno sam recepata gledala, moracu uskoro nesto da napravim. Vrticki virusi su cudo,ojacacete vremenom..tako sam i ja svojevremeno, nisam deset godina bila bolesna, sve dok dete ne krenu u vrtic...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Пробај, па јави да ли ти се свиђа. Ја сам навикла на чорбе без уља кад је пост на води, а ова супа-чорба је специфична због јечма који јој даје густину, тако да се уопште не примети да нема уља, али неће сметати да се "замасти" ако волиш. Хвала ти, утешила си ме за ове вирусе, баш сам одлепила, преиспитујем себе због чега тако често се разбољевамо...

      Избриши
  2. Ova supica je super! Mogla bih je jesti svaki dan. Mislim da je hrana ukusnija sa sto manje masnoca, meni je i jedna kap ulja previse. Stvar navike, naravno!
    Prvi put se javljam na tvom blogu, bas mi je simpatican. Sto se deteta tice, bez brige, vazno je stvoriti imunitet zdravom hranom i izbegavanjem lekova za svaku sitnicu! Srecno!

    ОдговориИзбриши