уторак, 30. април 2013.

Намаз од леблебије и плавог парадајза



Ту сам, не, нисам побегла, али досадне болештине, алергије, никако да прођу, у круг ... дете, па ја, па опет дете, ах тај вртић.... само кад неби било болештина...


Купила сам леблебију у нади да спремим нешто за моје прво учествовање у игри Ajme koliko nas je  домаћица је Тања али нестигох због горе поменутих разлога, и скоро да сам и заборавила ... јуче вирнух у шпајз, а леблебија чека ... стварно нема смисла ... потопим леблебију увече, па ће видимо шта буде... :)
Мало сам се играла комбинација, у току је Васкршњи пост, а ово Велика недеља,  пости се на води, тј. без уља, па сам се и у рецепту држала тог правила.

И би намаз ...  :)





Састојци:
1 плави парадајз
200 гр суве леблебије
50 гр сусама
3-4 чена белог лука 
1 главица црног лука
сок од пола лимуна
пар зелених маслинки без коштица
1 веза першуновог листа
мало ловоровог листа
мало кумина
мало соли 
млевена паприка

Леблебију потопити у воду, тако да одстоји преко ноћи у фрижидеру, да неускисне.
Сутрадан леблебију оцедити и насути нову воду, додати ловоров лист, очишћену главицу црног лука целу спустити да се кува са леблебијом 45 минута.
Плави парадајз очистити, исећи на колутове, посолити и оставити да пусти горчину, оцедити, затим испећи на тефлону.
Кад се леблебија скувала, оцедити, оставите пола шољице воде у којој се кувала леблебија, са стране. Леблебију, плави парадајз, сусам измиксати у супер сецку да се добије намаз, додати бели лук, сок од лимуна, маслинке, першун, кумин, со, и мало воде у којој се кувала леблебија, све измиксати и намаз је спреман.
На крају, ко хоће може уместо воде од леблебија да стави мало маслиновог уља.
Посути мало млевене паприке за декорацију.



Рецепт шаљем Тањи успешно :)

4 коментара:

  1. O, i vi ste se zlopatili sa alergijama...neka posast u zadnje vreme. Nadam se da je sad sve ok. Ovaj namaz mi izgleda bas, bas zanimljivo. Jedino bih ga ja malo podmastila tim maslinovim uljem...Mmmm...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma strasno, nikad nisam bila alergicna, mene su svrbele oci neki dan, zatim nos, grlo... Sad sam ok, ali malac je zapatio opet mislim od vrtica izdrzi dve nedelje i onda debelo zaglavi.
      Da, namaz je super, i nedostaje mu bas maslinovo ulje, mada smo ga mi smazali i ovako :)

      Избриши
  2. Divan namaz; volim sve sastojke!
    Mima, bilo bi dobro da 'nakacis' link za sljedbenike (mnogi, kao ja, koji vec imaju 300 blogova koje prate, se ne mogu ukljuciti drugacije u pratioce - google ne dozvoljava.)

    ОдговориИзбриши